Somat Logo

Екологично и чисто – защо съдомиялната е по-устойчивият начин за измиване

Защо съдомиялната е по-добра за природата от миенето на съдове на ръка? Нека да поясним… Сравнихме екологичните предимства от използването на съдомиялна с измиването на ръка и обясняваме как различните програми на съдомиялната ти може да спестят вода, енергия или и двете.

Използването на съдомиялна по-екологично ли е от измиването на съдове на ръка?

Всички знаем очевидните предимства на използването на съдомиялна. Отнема по малко време, по-хигиенично и ефективно е от миенето на ръка, освен това прави поддържането на чиста кухня по-лесно. Въпреки това какъв е екологичният отпечатък на съдомиялната?

Резултатите на независими проучвания са еднозначни: съдомиялната наистина е най-икономичният начин за миене. Генерално погледнато, тя използва по-малко вода и по-малко енергия дори когато включиш енергията, използвана за производството на самата съдомиялна.

По-новите машини са по-енергийноефективни от старите, пълноразмерните съдомиялни са по-икономични като цяло, но по-компактните модели са по-подходящи за малки домакинства заради избягване на пускането на полузаредена съдомиялна.

Това е в обобщение, но нека сега се задълбочим и открием как да намалим консумацията, да пестим вода и енергия, като използваме правилните програми.

Коя програма на съдомиялната има най-ниска консумация?

Очевидният отговор би бил еко програмата. Въпреки това, ако живееш в регион с недостиг на вода, е по-важно да пестиш вода. Ако живееш на място, където електричеството прекъсва, може би е по-добре да спестяваш енергия. Повечето производители настройват еко програмата да се изпълнява при по-ниска температура и да използва по-малко вода, но е препоръчително да погледнеш ръководството за употреба на съдомиялната, за да провериш потенциала за спестяване на вода и енергия на другите цикли като бързо измиване или водоспестяваща програма.

Как да спестяваш енергия, като използваш съдомиялната си

Увери се, че съдомиялната е възможно най-пълна, преди да я включиш. Прочети ръководството ни как да зареждаш съдомиялната, за да откриеш как да побереш максимален брой съдове, без да намаляваш измиващата мощ. Винаги пускай съдомиялната на най-ниската възможна температура. Естествено трябва да увеличиш температурата за особено замърсени съдове и е добра идея от време на време да пускаш програма с висока температура, за да почистваш машината и да убиваш бактериите, но за ежедневното миене на чинии и чаши дръж температурата ниска. Като допълнение спестявай енергия, като избереш изсушаване на стайна температура (ако е налично) или като прекратяваш цикъла преди етапа на сушене и оставяш съдовете да изсъхнат на въздух.

Както с всеки електрически уред изключвай режима на готовност, когато не го използваш. Може да намалиш натоварването на мрежата, като пускаш съдомиялната извън пиковите часове (например през нощта), когато електричеството е по-евтино и е по-вероятно да идва от местни енергопроизводители.

Как да спестяваш вода, като използваш съдомиялната си

Не изплаквай предварително съдовете в мивка или в съдомиялната. Изхвърляй остатъците от храна в кош за боклук, преди да заредиш съдовете, но не харчи вода за дейност, която ще се повтори в съдомиялната. Видеото Dishwasher Diaries по-долу обяснява защо предварителното изплакване не е необходимо.

Filter by categories: