Skip to Content

ТРУДНО И МРЪСНО – КАК ДА ПОЧИСТИШ НАЙ-МРЪСНИТЕ СЪДОВЕ В СЪДОМИЯЛНАТА

Дори ако съдомиялната няма проблем с ежедневното измиване на чинии и посуда, почистването на силнозамърсени тенджери, загорели тигани и други затрудняващи прибори може да изисква допълнително усилие. Открий как да постигнеш изключително добри резултати с нашите съвети за предварително накисване, почистване и продукти за упорити петна.

КАК ДА ПОЧИСТИШ ЗАГОРЯЛА ТЕНДЖЕРА В СЪДОМИЯЛНАТА

Всички сме се сблъсквали с това – за минута отделяш поглед от тенджерата с ризото или врящ доматен сос и не само, че вечерята е провалена, но и приборите от неръждаема стомана са покрити с черна кора, толкова твърда и дебела, че най-вероятно ще трябва да се сбогуваш със загорялата си тенджера. Въпреки това, ако загорялата тенджера действително е от неръждаема стомана, имаш късмет. С малко накисване, правилните настройки на съдомиялната и използването на правилния почистващ продукт може да почистиш загорялата тенджера и да успееш да я спасиш.

1. По принцип не е необходимо да изплакваш или накисваш обикновени мръсни съдове, преди да ги заредиш в съдомиялната. Очевидно загорялата тенджера е друг проблем, така че я накисни в топла вода възможно най-бързо. Не използвай обикновен препарат за чинии или друга добавка на този етап. Самата вода ще помогне за размекването на загара. Ако решиш да използваш добавка, изплакни тенджерата добре, преди да я поставиш в съдомиялната, тъй като остатъците може да повлияят на резултата.

КАК ДА ПОЧИСТИШ ЗАГОРЯЛА ТЕНДЖЕРА В СЪДОМИЯЛНАТА

2. След като загорялата тенджера е киснала достатъчно, остържи загорялото дъно с дървена лъжица или шпатула, за да премахнеш основната част от загара, след което търкай още малко с пластмасово или метално домакинско телче.

3. В идеалния случай трябва да миеш загорялата тенджера само с други силнозамърсени съдове. След празненство или голяма вечеря е най-добре да пуснеш програма с леко измиване за чиниите и чашите, и програма със силно измиване за загорелите тенджери, тигани и замърсените тави. Ако нямаш достатъчно съдове за отделен цикъл със силно измиване, измий загорялата тенджера само с неделикатни или нечупливи чинии и остави винените чаши и финия порцелан за друго измиване.

4. Не пълни съдомиялната прекалено и не накланяй тенджерата, както правиш обикновено, за да спестиш пространство. Колкото повече пространство има около загорялата тенджера, толкова повече вода ще я достига и по-добре ще се изчисти. Провери ръководството за употреба на съдомиялната или уебсайта на производителя за препоръки за определено място за най-замърсените съдове. Ако няма, постави загорялата тенджера с лицето надолу върху долния рафт.

5. Настрой съдомиялната на възможно най-силната програма. В зависимост от модела това може да е програма с висока температура или настройка „силно“, „замърсени“, „тенджери и тигани“.

6. Като допълнение към правилния почистващ продукт, топлата вода е съществена съставка, която разграничава чистите от мръсните съдове. Ако чешмяната вода се нуждае от време, за да се затопли, същото ще важи и за водата в съдомиялната машина, тъй като повечето съдомиялни използват топла вода. За да се увериш, че водата е възможно най-топла, може да пуснеш топлата вода на чешмата, преди да стартираш съдомиялната. Например може да напълниш чайник или кофа за измиване на пода, за да избегнеш разхищението на вода.

7. За най-мръсните съдове препоръчваме Somat Gold, мултиактивна таблетка за съдомиялна с допълнителна мощ за премахване на загоряла храна от тенджери и тигани. Не се изкушавай да сложиш две таблетки – удвояването не гарантира двойно по-добро измиване. Точно обратното – излишният препарат всъщност може да отложи остатъци, които са трудни за измиване.

8. Обикновено трябва да изчакаш съдомиялната да приключи пълния цикъл на сушене, но е по-добре да извадиш загорялата тенджера, докато е все още влажна. Така всички загорели остатъци, които не са премахнати напълно при измиването, все още ще са меки и ще може да се избършат лесно на ръка. При сушенето те отново залепват към тенджерата и това ще те върне в изходна точка.

КАК ДА ПОЧИСТИШ ЗАГОРЯЛ ТИГАН В СЪДОМИЯЛНАТА

Повечето от по-горните стъпки за измиване на загоряла тенджера са приложими и за измиването на загорял тиган – ако е от неръждаема стомана! Въпреки това, ако тенджерите или тиганите ти са от анодиран алуминий, не трябва изобщо да бъдат мити в съдомиялна. Незалепващите, покрити с тефлон тенджери и тигани може да са подходящи за измиване в съдомиялна (провери дъното на тенджерата/тигана, опаковката или уебсайта на производителя), но трябва да прескочиш използването на домакинско телче в стъпка 2. 

 

КАК ДА ПОЧИСТИШ НАИСТИНА МРЪСНИ СЪДОВЕ В СЪДОМИЯЛНАТА

След почистване на загоряла тенджера или тиган обикновените мръсни съдове изглеждат лесна работа, но има някои допълнителни неща, които да имаш предвид:

1. Измивай мръсни съдове със силна програма само ако си сигурен, че са достатъчно здрави, за да издържат високата температура.

2. Не може да поставиш всички мръсни съдове с лице надолу, както направи със загорялата тенджера или тиган, но задължително трябва да оставиш повече място между тях. Можеш например да оставиш празно място между два особено мръсни съда.

3. Помисли отново как зареждаш съдомиялната, когато съдове, които обикновено са на горния рафт, са по-мръсни от обичайното. Например чаена чаша, която е била използване за изпичане на кексче, трябва да е на долния рафт, дори ако обикновено я слагаш на горния.

4. Мръсните тави може да са почти толкова трудни за измиване, колкото загорелите тенджери и тигани, затова ги накисни, както е описано по-горе (само във вода), ако е необходимо.

Още в тази категория

  • Как да премахнеш миризмите в съдомиялната

    Накарай съдомиялната си да мирише свежо с тези ефективни почистващи и дезодориращи съвети и помощници.

  • Съвети за съдомиялната при твърда вода

    Открий как да се бориш с петната от вода и други признаци за твърда вода.

  • Как да заредиш съдомиялната за най-добри резултати

    Търсиш правилния начин за зареждане на съдомиялна? Направи го правилно с тези конкретни съвети за зареждане на съдомиялна.

  • Какво се случва в съдомиялната, когато затвориш вратата?

    Как работи съдомиялната и какво се случва вътре? Видеоклиповете от екшън камери ни позволяват да видим!

  • Как да предпазиш чашите си от котления камък в съдомиялната

    Открий как да зареждаш съдомиялната, за да предпазиш деликатните чаши, и научи кои препарати и добавки трябва да използваш за оптимални, блестящи резултати.

  • Най-добрият препарат за съдомиялната ти машина

    Всичко за различните препарати за съдомиялни, как да ги използваш и къде да ги слагаш.

  • Защо препаратите без фосфати не са толкова вредни за околната среда?

    Препаратите за съдомиялна често се рекламират като „без фосфати“, но какво означава това?

  • При коя температура на съдомиялната консумацията е най-висока?

    Открий кога трябва да използваш висока температура и кога може да използваш еко програмата.

  • Най-устойчивият начин за миене ли е съдомиялната?

    Ето как съдомиялните пестят вода и енергия.

Прочети още

  • Запознай се с нашата инициатива #enjoytogether

  • Много голяма част от важните моменти в живота ни са или по време на приготвянето, или на споделянето на храната, защото чрез нея ние се сближаваме помежду си. Намерете интересни факти и идеи за това в нашите вдъхновяващи статии.

  • Намерете идеалната рецепта, с която да зарадвате любимите си хора на следващото събиране.