Skip to Content

Често задавани въпроси

Използването на съдомиялна улеснява домакинската работа и спестява много време. Това носи ползи и за околната среда, защото съдомиялната използва по-малко енергия и вода, отколкото ръчното миене на съдове. Като цяло всички съдове, маркирани от производителя като подходящи или безопасни за съдомиялна, могат да се мият в нея. Ако следвате няколко лесни правила и използвате най-подходящото разнообразие от продукти на Somat, Вашите съдове всеки път ще излизат от машината безупречно чисти и с невероятен блясък. 

В зависимост от вида на машината, някои програми с цикъл на изплакване могат директно да бъдат избирани. Тези програми обикновено предоставят по-интензивно измиване. Съответната информация може да бъде взета от ръководството на машината или от началната уеб страница на производителя на машината. С функцията предварително изплакване/измиване, остатъците от храна, които лесно могат да бъдат отстранени със студена вода, първи се отмиват. Преди автоматичното добавяне на препарата от дозаторното отделение, стартира почистващият цикъл с чиста вода. В зависимост от избора на програма, водата се загрява до определената температура между 35 и 75 °C. Почистващият цикъл продължава между 15 и 90 минути и завършва с изпомпване на водата от процеса на миене.

Междинно изплакване
Всички програми включват междинно изплакване. Този цикъл е необходим за отстраняване на всякаква остатъчна вода от процеса на миене и премахване на мръсотията като подготвя съдовете за окончателното им изплакване. Междинното изплакване завършва с изпомпването на водата.

Окончателно изплакване
Всички програми, с изключение на програмата за предварително изплакване, включват функцията окончателно изплакване. Водата навлиза в машината и при стандартните програми се загрява до максимум 75 °C. Докато се загрява, изплакващата течност се добавя автоматично от дозатора. Със Somat tabs All in One или Somat Gold не е необходимо използването на допълнителна изплакваща течност, тъй като тя присъства в тези продукти.

Сушене
Всички програми, с изключение на най-кратките цикли с функция „само изплакване“, са свързани с бързото измиване например само на чаши, като това включва и сушене. Натрупаната топлина от окончателното изплакване спомага за сушенето на съдовете. Цикълът на сушене обикновено отнема между 20 и 70 минути.

Регенерация
Използването на Somat сол за съдомиялна е подходящо за голяма част от машините. Тези машини извършват автоматична регенерация на вградения омекотител на вода при подходящи интервали като използват разтвор на сол от резервоара. Ако използвате Somat All in One или Somat Gold, няма нужда да добавяте сол за миялна машина, в случай че твърдостта на водата не надвишава 21 °dH (съгласно немската скала за твърдост на водата).

Преди всичко можете да понижите температурата на водата за миене на съдове до 50 °C или 55 °C. Това ще Ви спести около 84 kWh ток и 1 497 литра вода на година.

На второ място използвайте автоматична програма. Така ще успеете да откриете най-подходящите настройки за съдовете в машината и ще използвате правилното количество вода и енергия. Подредете и сортирайте съдовете съгласно препоръките в инструкциите на производителя. Редовно проверявайте и почиствайте филтърната система при изхода. И накрая, когато е възможно, пускайте съдомиялната само когато е напълно заредена.

Автоматичните програми се настройват автоматично на най-подходящите настройки за съдовете в машината и използват правилното количество вода и енергия, което допринася за опазването на околната среда.

Когато се използват съгласно инструкциите, модерните препарати за автоматична съдомиялна машина могат да постигнат желаните почистващи резултати дори при температура от 50 °C или 55 °C и с помощта на автоматичните програми.

Термините „подходящи за съдомиялна“ и „безопасни за съдомиялна“ често се използват, за да опишат характеристиките на съдовете. Терминът „подходящи за съдомиялна“ няма официална дефиниция и се избира от производителя на съдовете съгласно неговия опит. По отношение на термина „безопасни за съдомиялна“, тестването и оценката на неметалните съдове е посочено в два международни стандарта - EN 12875-1 и -2. Резултатите от тези тестове са изразени в стандартизирана икона, показваща максималния брой цикли за миене на съдове, при които съдовете не търпят повреди. За металните съдове все още няма стандартизирани тестове. Тенджерите и тиганите, които са изработени от немагнитни метали или само от един материал, могат обикновено да се измиват в съдомиялната без никакви проблеми. Те често са маркирани с надписа „безопасни за съдомиялна“. Ако предметът е изработен от различни материали, напр. основната част е метална, а дръжките - пластмасови, и Вие не сте сигурни какво да правите, най-добре е да се консултирате с производителя. 

Съдовете са изработени от различни материали. По какъв начин предметът ще реагира на измиването в съдомиялната зависи от материала(ите), от които е направен, както и от начина на изработка и обработка.

Неръждаема стомана
Приборите, тенджерите, тиганите, плоските съдове за сервиране на ястия, шпатулите, черпаците и ситата често са изработени от неръждаема стомана. За разлика от желязото и „нормалната“ стомана, неръждаемата стомана не ръждясва. Това е така, защото желязото съдържа различни количества метали, особено хром и никел. Неръждаемата стомана обикновено може да се мие в съдомиялната.

Стъкло
Стъклото често се използва в домакинствата заради специалните му свойства като прозрачност, начина на пречупване и отразяване на светлината, неговия блясък, непропускливост и устойчивост на химикали. Стъклото обикновено може да се мие в съдомиялна.

Сребро
В съдомиялната съдовете и приборите за маса понякога са изработени от сребро. Предметите, които не са подходящи за миене в автоматични съдомиялни, са декоративните чинийки, купите и плоските съдове, държачите за чаени чаши, шейкърите за сол, пипер и захар, които са покрити с изключително тънки слоеве сребро и често са с допълнителен слой лак.

Дърво
Нелакираните предмети, изработени от дърво като готварските лъжици без лепило, могат да се мият в машината. Въпреки това обаче те ще побелеят и повърхността им ще стане грапава. По по-големите дървени табли могат да се появят пукнатини. Дървените дръжки на приборите за хранене ще потъмнеят или може да се напукат. Лакираното дърво не е подходящо за миене в съдомиялна. Дървото се надува, при което лакът започва да се бели.

Керамика
Съдовете от фина керамика могат да бъдат разделени в четири групи: глинени, керамични, порцеланови и тип „санитарен порцелан“. По отношение на безопасността на тези материали за съдомиялна, по правило колкото по-здрав и по-малко порест е материалът, толкова по-безопасен е за съдомиялна.

Пластмаса
При машините с открити нагревателни елементи, пластмасовите части могат лесно да се деформират, ако бъдат поставени в долната кошница. Затова за препоръчване е всякакви продукти, изработени от пластмаса, да бъдат поставени в горната кошница. При наличието на храни, които лесно оставят петна (доматен сок, кетчуп, сок от моркови, червено цвекло, червено зеле), пластмасата може да промени цвета си.

Приборите от сребро и от неръждаема стомана могат да се мият при едно и също зареждане на машината. Въпреки това различните видове метал не трябва да се допират помежду си по време на миене, в противен случай металите могат да потъмнеят или да се образуват петна. 

Несплавеният алуминий ще реагира както на киселини, така и на основи и може да се появят и повърхностни изменения, дори когато е бил в контакт само с вода. Черните петна върху алуминия са известни като „водни петна“. Този вид алуминий, който често се използва за преси за чесън, не е подходящ за съдомиялна, тъй като щетите са необратими. По отношение на тенджери и тигани, изработени от алуминий, е препоръчително да се консултирате с производителя за препоръка за това дали изделията са подходящи или безопасни за съдомиялна. Дори открити алуминиеви слоеве в основата на тенджери и тигани могат да ги направят непригодни за съдомиялна.

Преди да заредите машината, изстържете всички остатъци от храна, които лесно могат да се премахнат. Предварителното изплакване в мивката не е нито необходимо, нито желателно от екологична гледна точка. Единственото изключение се прави по отношение на остатъци, които не се разтварят във вода, като спанак, цигарена пепел или нарязани билки. Те първо трябва да се отмият, защото в противен случай могат да залепнат по други съдове.

Съдовете трябва да бъдат поставени стабилно в кошниците. По-специално чашите трябва да бъдат разположени по безопасен начин, така че да не се повредят от търкането помежду им.

Порцелановите чаши могат да се поставят в ъглите на кошниците, а дълбоките съдове е най-добре да бъдат сложени в центъра. Препоръчително е да не се поставят незакрепени предмети един върху друг в кошницата, тъй като биха могли да хвърлят „сянка върху струята“, която да не позволи на водата да достигне всички артикули в съдомиялната.

Освен това проверете дали струйниците могат да се въртят свободно.

Големите предмети трябва да се поставят в долната кошница, докато малките и деликатни предмети като стъклени и порцеланови чаши – в горната кошница.

Приборите за хранене трябва да се поставят, без да се подреждат в отделението за прибори с дръжките надолу. Ако в машината Ви има кошница за прибори, можете да подредите приборите, като ги поставите в кошницата.

При машините с открити нагревателни елементи, пластмасовите предмети могат лесно да се деформират, ако бъдат поставени в долната кошница. Затова за препоръчване е всякакви продукти, изработени от пластмаса, да бъдат поставени в горната кошница.

Съдомиялната трябва да се остави за няколко минути с открехната врата, след като програмата завърши, за да може съдовете да се охладят. Започнете с долната кошница, така че водата, останала в горната кошница, да не може да попадне върху сухите съдове долу.

При правилно използване съдомиялната не изисква ежедневно почистване, тъй като почистващата камера и кошниците се почистват автоматично по време на цикъла на миене на съдове. Въпреки това системата за отсяване трябва да се почиства редовно.

Ако се слага твърде малко почистващ препарат, по-големите или мазни остатъци от храна не се махат от съдовете; или ако избраната програма не е подходяща за степента на замърсяване, мазни остатъци или други слоеве храни и остатъците могат да останат в съдомиялната и да намалят капацитета за почистване, като спрат водния поток в системата. В този случай или във всеки друг случай, когато резултатът от почистването вече не е задоволителен, вътрешните стени и пръскащите дюзи на въртящите се струйници трябва да се почистват.

Препоръчителен е цикъл на редовно почистване със Somat Machine Cleaner (на всеки 3-4 месеца), тъй като това ще запази видимите и скритите водоносни части на съдомиялната чисти.

Страничните ръбове на съдомиялната могат да се почистват с препарат за общо битово предназначение, вместо със Somat Machine Cleaner. Нанесете го просто с влажна кърпа и след това избършете замърсяването.

Маркучът за мръсната вода трябва да бъде закрепен преди сифона, който служи за задържане на миризмите. Освен това не трябва да има прегъвания по маркуча.

На второ място, може да е избрана неправилна програма за миене на съдове предвид замърсяване на съдовете. Това ще доведе до остатъци в ситото или филтрите.

Решение: Закачете бутилка Somat Machine Cleaner в съдомиялната и пуснете цикъл за почистване в съответствие с инструкциите, като използвате една от най-интензивните програми.

Освен това проблемът може да се дължи и на остатъци върху уплътнението на вратата. Решение: Навлажнете кърпа с препарат за почистване и почистете уплътнението на вратата.

При появата на миризма, тъй като машината не е използвана продължително време, тя може да се избегне с помощта на Somat Deo Perls®. Somat tabs All in One или Gold също помагат за неутрализиране на неприятни миризми и осигуряват по-свеж аромат на машината след всеки цикъл на измиване.

Почти всички съдомиялни за домакинството могат да бъдат свързани с топла вода. По правило максималната входяща температура не трябва да надвишава 60°C - за повече информация най-добре е да се консултирате с производителя на съдомиялната. Ако съдомиялната е свързана към гореща вода, потреблението на енергия ще бъде по-ниско, тъй като е необходима по-малко електроенергия за подгряване на водата по време на програмата за миене на съдове. Действителното количество на спестената енергия ще зависи от температурата на влизащата гореща вода и от температурата в помещението.

Почистването с нашия почистващ препарат Somat се е доказало като много ефективно за машини, свързани към кран с гореща вода. Дори чувствителни към температурата съставки, като ензими във формулата, развиват пълното си действие: в първия цикъл (предварително изплакване или основен цикъл в зависимост от избраната програма) горещата вода се охлажда до около 30°С от температурата на съдовете и вътрешните стени на машината.

Съдомиялната трябва да се остави за няколко минути с открехната врата, след като програмата завърши, за да може съдовете да се охладят. Започнете с долната кошница, така че водата, останала в горната кошница, да не може да попадне върху сухите съдове долу.

Измиващите течности за миене на ръка не са подходящи за използване в съдомиялни. Тези продукти образуват пяна, която може да влезе в основата на машината и да задействат функцията „аква-стоп“. След това ще трябва да се обадите на сервизен техник, който да върне машината в режим на работа. По същата причина съдове, предварително измити на ръка, трябва да се изплакнат обилно, преди да ги поставите в съдомиялната.

70/75 °C Интензивна програма

Тенджери и тигани с нормално до силно замърсяване

65 °C Нормална или универсална програма

Изсъхнали остатъци от храна

50/55 °C Нормална или универсална програма

Съдове с нормално замърсяване

45/55 °C Енергоспестяваща/екологична програма

Съдове с нормално замърсяване (програмата може да отнеме повече време, отколкото нормалната програма)

35 °C – 45 °C Програма за деликатни/ стъклени съдове

Леко замърсени, чувствителни към високи температури съдове (особено стъклени чаши)

35 °C – 60 °C Бърза/кратка програма

Леко замърсени съдове без изсъхнали остатъци от храна (програмата отнема по-малко от един час, но може да има по-високо потребление на енергия)

Причините могат да включват избор на неправилна програма, неправилно зареждане на съдомиялната или оставяне на неразтворими остатъци върху съдовете. Най-добрият начин да се избегнат лошите резултати при миене на съдове е да изстържете или избършете най-сериозните хранителни остатъци от съдовете след употреба и да ги поставете в съдомиялната веднага. Уверете се, че машината е заредена правилно. Струйниците трябва да се въртят свободно и дюзите не трябва да бъдат блокирани. Следвайте нашите съвети за това как да заредите съдовете.

Пясъчни остатъци в стъклени и порцеланови чаши, купи или тесни съдове могат да се появят, когато съдовете са твърде замърсени или температурата на миене е твърде ниска. Високи, тесни чаши не трябва да се поставят в ъглите на горната кошница, тъй като водата за измиване няма да може да достигне безпрепятствено до всички предмети. Ако остатъците от храни не се отмиват, това често се дължи на „тъмни петна“, т.е. били са закрити от водната струя от други предмети. Редовно проверявайте системата за отсяване и дюзите и почиствайте всякакви блокажи, за да избегнете преразпределение и отлагане на остатъци от храна. 

Черният чай може да образува ципа, когато се остави да престои и тя може да остане във вътрешността на чашата. Тези петна могат да бъдат особено трудни за отстраняване, ако местната вода е много твърда. Това се отнася и до някои видове чай. Петната от чай могат да бъдат отстранени чрез увеличаване на дозата на почистващия препарат на прах или чрез използване на Somat многофункционална таблетка в програма 50/55 °С. Таблетки Somat All in One или Gold могат да премахнат петна от чай при ниски температури. 

Мастните остатъци се събират и остават в ситото и в камерата за миене, ако често се мият много мазни съдове в кратки програми или бързи цикли. Програмата за миене на съдове винаги трябва да се избира в зависимост от степента на замърсяване на съдовете. Много мазните остатъци по съдове или тигани трябва да се изстъргват, например с използвани прибори или с хартия преди поставянето на съдовете в съдомиялната. За да почистите вътрешността на съдомиялната лесно, Ви препоръчваме да използвате Somat Machine Cleaner.

Ако се използва регенерираща сол за омекотяване на водата, може да остане бяло, водоразтворимо покритие по съдовете поради изтичане на солен разтвор от резервоара за сол. Причините за това могат да бъдат:

Капакът на резервоара за сол не е добре затворен, което позволява на соления разтвор да бъде изтласкан навън в камерата за миене. В този случай трябва да затворите капака правилно.

Капакът може да е с незабележима пукнатина и да се наложи да бъде заменен.

Излишна сол може да се е разляла в съдомиялната камера при зареждане на резервоара. В този случай изберете кратък цикъл и стартирайте машината празна – без съдове.

Това може да бъде котлен камък. Подобно покритие може да се образува, когато се използва почистващ препарат на прах или таблетки без функция за сол и липсва регенерираща сол в системата за омекотяване на водата. В този случай трябва да се добави сол или да се използват мултифункционални таблетки с функция за сол (например Somat All in One или Somat Gold). При твърдост на водата до 21 ° dH (съгласно немската скала за твърдост на водата) може да се образува котлен камък, дори когато използвате мултифункционални таблетки. В този случай солта трябва да се добавя и към резервоара за сол в комбинация с многофункционален продукт за почистване. Проверете отделението за омекотител на водата съгласно ръководството на съдомиялната, за да видите дали е настроено според твърдостта на местната вода.

Незабавно решение: Пуснете празна машината със Somat Machine Cleaner на най-интензивната програма. Това ще премахне натрупването на котлен камък. Ако измитите съдове изцяло са покрити с бял, неразтворим слой, съдовете могат да останат вътре, докато машината работи с почистващ препарат за съдомиялна. Изключение: чувствителни към киселина материали като емайл или декорирани съдове.

Тези петна в цветовете на дъгата са вид потъмняване, причинено от определени видове храни, като карфиол, целина, къдраво зеле, гъби, картофи или варена риба. Също така вода за миене, която съдържа такива вещества, може да предизвика обезцветяване на други предмети в машината. Тези цветове на дъгата са много тънки покрития, залепени за стоманата. От физиологична гледна точка те са напълно безвредни и могат да бъдат отстранени с почистващ препарат за съдомиялна машина или с лак за метал.

Такива ръждиви петна, наречени флаш ръжда, върху съдовете или приборите за хранене от неръждаема стомана обикновено се прехвърлят от други източници. Това може да са не-неръждаеми винтове, например, които се използват за закрепване на дръжките към тенджери и тигани. Други източници на ръжда може да бъдат нащърбени емайлирани кухненски прибори, ножове за белене, цедки за чай или други кухненски пособия, изработени от нисколегирана стомана. Друга често срещана причина за флаш ръжда е повредено пластмасово покритие на самата кошница за съдове, при което металните пръчки отдолу остават оголени. Ръждата, която се развива, впоследствие се разпространява от промивната вода в машината и се установява върху елементите от неръждаема стомана. Самият почистващ препарат за миене на съдове не може да предизвика ръжда. В редки случаи ръжда може да се пренесе в машината от чешмяната вода.

Най-често срещаният вид корозия на неръждаема стомана е точковата корозия, която има разрушително въздействие върху материала. По-конкретно остриетата на ножовете са податливи на това. Точковата корозия започва с малки, точковидни дупки, невидими за невъоръжено око. При разрастване на дупките повредените зони, които са тъмносиви или черни на цвят и имат зърнеста структура, могат да достигнат размер от няколко милиметра. Причината за тази корозия е разрушаването на защитния повърхностен слой. Това разрушение се причинява от хлоридите, които съществуват под формата на обикновена сол в питейната вода и остатъците от храна. Киселините в храната също засилват този ефект. Поради това е важно при зареждане на резервоара за сол с омекотител на водата, да се уверите, че на дъното на съдомиялната или по други части не остава сол за миялна машина за какъвто и да е период от време. Това може да се избегне, като използвате предварително изплакване или кратък цикъл при по-новите съдомиялни, за да изплакнете теч от регенерираща сол или солен разтвор, който е изтекъл от резервоара. Алкалните продукти, като например разтвори на почистващи препарати, не причиняват точкова корозия на повърхности от неръждаема стомана.

Развитието на корозия на стъклото, която причинява млечно замъгляване, зависи от вида на стъклото и условията за миене на съдове. Въпреки своята химическа устойчивост, стъклото може да бъде повредено с течение на времето дори от чиста вода или водни разтвори. В последствие веществата се отмиват и стъклото изглежда износено. Този ефект се подсилва от постоянното редуване на сухи и мокри фази и температурни амплитуди (по време на междинния цикъл от програмата за миене). Въпреки това може да отнеме много време преди да започнат да се развиват видимите ефекти като замъгляване или млечни ивици в резултат на миене на чашите в съдомиялна. Тъй като стъклото обикновено е блестящо и прозрачно, всички неравности започват да личат незабавно. Не е свързано с вида на използвания почистващ препарат. Този вид корозия на стъкло може да се получи при всеки вид препарат за автоматична съдомиялна. Somat All in One или Somat Gold, обаче, имат вградена функция за защита на стъкло, която спомага за по-дълготрайната защита срещу корозия на стъкло.

Ето един полезен съвет за в бъдеще: При закупуване на нови стъклени чаши, потърсете обозначения или бележки по отношение на пригодността им за машинно миене. Някои производители гарантират устойчивостта на чашите за определен брой съдомиялни цикли.

Водоотблъскващата повърхност затруднява намокрянето на пластмасата. По време на сушене, това предизвиква образуването на капчици. В допълнение пластмасата почти не поглъща топлина. Затова изсъхва по-бавно в сравнение с други видове материали. В зависимост от състоянието (на повърхността), пластмасовите предмети (възраст, грапава повърхност, драскотини и др.) и ефективността на сушене в съдомиялната, някои отделни изделия могат да се окажат леко влажни при изваждане от машината. 

Драскотините винаги са в резултат на механично действие върху стъклената повърхност. Едва ли има чаша за пиене за ежедневна употреба, по която да няма този вид щети. По време на машинно миене на съдове могат да възникнат драскотини и белези, особено когато стъклените чаши се допират или се удрят в твърди предмети. Това се случва или докато са поставени в машината, или защото са поставени твърде близо една до друга в кошница, така че да се  допират. Това може да доведе до пръстеновидни белези околовръст, тъй като чашите се въртят по време на миене. Драскотините могат да се появят поединично или по цялото стъкло. Те могат  също така да се слеят, така че да образуват бяло петно ​​или пръстен. Белезите са първоначални щети, които обикновено не са видими с просто око. Под микроскопа могат да се открият много фини пукнатини, разположени една срещу друга като люспи. Те стават видими като фини пукнатини едва след многократно миене в съдомиялна. Като цяло подобните на драскотини следи по стъклото също първоначално не са видими за човешкото око. Колкото по-често стъклото се измива в машината, толкова подобните на драскотини следи стават по-забележими, тъй като водата и водните разтвори за миене проникват в драскотините или фините пукнатини. Впоследствие стъклените частици, които вече са разхлабени, се отчупват. Накрая този процес се ускорява от спад на температурата между горещия цикъл на миене и студения междинен цикъл.