ГОРЕЩО И ХИГИЕНИЧНО ИЛИ ЕКО ХЛАДНО – КОЯ ТЕМПЕРАТУРА ЗА КАКВА ЦЕЛ?

Ако съдомиялната няма автоматична настройка или ако автоматичната й програма не предоставя желания резултат – трябва да знаеш как ръчно да избереш правилната програма. Прочети още, за да откриеш правилната температура на съдомиялната и най-добрия препарат за съдомиялна Somat за всичко – от леко замърсени чинии и деликатни чаши до загорели тигани и изключително мръсни тави.

КАК АВТОМАТИЧНАТА ПРОГРАМА ИЗБИРА ПРАВИЛНАТА ТЕМПЕРАТУРА?

Много от по-новите съдомиялни предлагат автоматична програма, която задава най-добрата температура в зависимост от типа съдове и тяхното замърсяване. Сензори засичат нивото на замърсяване в оттичащата се вода и сигнализират при нужда от по-висока температура или повече вода, докато оттичащата се вода не е чиста.

ПРИ КОЯ ТЕМПЕРАТУРА НА СЪДОМИЯЛНАТА КОНСУМАЦИЯТА Е НАЙ-НИСКА?

Консултирай се с ръководството за експлоатация на съдомиялната си, за да провериш консумацията на вода и енергия на модела си за определени цикли на измиване. По принцип еко програмата трябва да предлага едновременно ниска консумация на вода и енергия. Въпреки това е възможно по-кратка, студена програма да използва по-малко енергия или по-дълга програма да се нуждае от по-малко вода. Повечето съдомиялни имат еко програма.

ПРАВИЛНАТА ТЕМПЕРАТУРА НА СЪДОМИЯЛНАТА ЗА МРЪСНИ СЪДОВЕ

Ако еко програмата не е достатъчно мощна, за да почисти най-замърсените съдове, загорелите тигани или мазните тави, е по-добре да избереш по-висока температура на съдомиялната и да получиш чисти резултати при едно измиване, вместо да пускаш допълнителен цикъл, когато резултатите на еко програмата те удовлетворяват. Други ситуации, в които може да е необходима по-висока температура, включват съдове, които трябва да се дезинфекцират, и почистване на съдомиялната с интензивен препарат за почистване на съдомиялна Somat (препоръчително веднъж месечно). Ако съдомиялната има програма „силно почистване“, „интензивно почистване“ или „тенджери и тигани“, трябва да я избереш за по-висока температура.

ПРАВИЛНАТА ТЕМПЕРАТУРА НА СЪДОМИЯЛНАТА ЗА ДЕЛИКАТНИ СЪДОВЕ

От друга страна деликатните чинии, винените чаши и други деликатни стъклени съдове е най-добре да се измиват при ниска температура. Първо, тези съдове е много по-малко вероятно да са силнозамърсени, така че не трябва да се мият при толкова висока температура. Второ, горещината – или по-скоро рязката промяна в температурата – може да повреди стъклото и чупливите съдове. Деликатната програма измива съдовете при ниска температура (дори по-ниска от еко програмата), последвана от по-топло изплакване.

ПРАВИЛНИЯТ ПРЕПАРАТ ЗА СЪДОМИЯЛНА ПРИ ВСЯКА ТЕМПЕРАТУРА

Общото правило е, че колкото по-мощен е препаратът, толкова по-ефикасен ще е при ниска температура. По-меките препарати може да се нуждаят от по-висока температура. Най-силните препарати като Somat Gold могат да предоставят отлични резултати дори ако избереш ниска температура или еко програма. Somat Classic от друга страна е най-добър за обикновен цикъл и може да е необходима по-висока температура за справяне със силнозамърсени съдове. За повечето домакинства е добре да са налични два вида препарати и да се избира съответният в зависимост от замърсяването на съдовете и температурата на измиване.

Още в тази категория

Прочети още