ДЕЛИКАТНИ И КАПРИЗНИ – КАК ДА ПРЕДПАЗИШ ЧАШИТЕ СИ В СЪДОМИЯЛНАТА

Чашите са примадоните в света на съдомиялните. Може би смяташ, че са лесни за измиване, но те са източникът на толкова много проблеми, че понякога се чудиш дали си заслужават усилията. Ще обясним защо съдомиялната наистина е най-доброто място да миеш чашите си, как да избегнеш петната от корозия и котлен камък чрез използването на някои основни добавки, и ще споделим специфични съвети за зареждане на съдомиялна, които ще помогнат за предотвратяването на счупване на чаши.

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИШ СЧУПВАНЕ НА ЧАШИ В СЪДОМИЯЛНАТА

Всички познаваме колебанието между измиването на красива, деликатна винена чаша на ръка (защото ни е страх да не я счупим) и поставянето й в съдомиялната (защото знаем, че ще я извадим блестяща и по-чиста в сравнение с измиване на ръка). Добре поддържаната съдомиялна и правилният препарат ще постигнат по-добър резултат, няма съмнение, но какво можем да направим, за да намалим риска от счупване на чаши по време на миене? Ето някои съвети и хитри трикове:

1. Противно на популярното мнение, друсането не е основната причина, поради която чашите се чупят в съдомиялната. Чашите не се подхвърлят, а просто се пръскат с вода, което не трябва да ги поврежда, ако съдомиялната е заредена правилно. Високата температура обаче може да окаже влияние. Измивай деликатните чаши при специален цикъл или ако съдомиялната ти няма такъв - при програма с ниска температура.

 

2. Винаги зареждай деликатните чаши на горния рафт на съдомиялната. Тук температурата е по-ниска и пръските от вода не са толкова интензивни. Ако трябва да поставиш по-големи стъклени вази или гарафи на долния рафт, се увери, че са добре поставени, и използвай програма с ниска температура.

3. Ако съдомиялната ти има специфични поставки за столчетата на винени чаши, ги използвай. Те може да са на ръба на малкия сгъващ се рафт отстрани на горната кошница, където обикновено се слагат големите прибори.

4. Ако винените чаши са прекалено високи, за да ги поставиш изправени, се опитай да регулираш височината на горната кошница. Обикновено само повдигаме кошницата, за да поместим големите чинии на долния рафт, но също така може да я свалиш, за да поставиш големите винени чаши.

5. Някои съдомиялни имат специален рафт за винени чаши, други производители ги предлагат като екстра, която може да се закупи допълнително. Също така можеш да купиш аксесоари за съдомиялна от други производители, предназначени специално за предпазване на винени чаши в съдомиялна. Те имат формата на кошници, подобни на тези за прибори, или са силиконови стабилизатори, които се закрепят към шиповете в съдомиялната и столчето на винената чаша.

КАК ДА ПРЕДОТВРАТЯ ПЕТНА ОТ КОТЛЕН КАМЪК ПО ЧАШИТЕ

Петната от котлен камък са издайнически признак за твърда вода. Прочети статията ни за справяне с твърдата вода и котления камък, за да научиш повече. Използването на мултифункционални препарати с вграден омекотител на вода като Somat All in OneSomat All in One ExtraSomat Gold, Somat Gold Gel и Somat All in One Gel ще ти помогнат да предпазиш чашите си срещу белите отлагания и петната от вода, свързани с котлен камък. Въпреки това, ако водата е по-твърда от 21° dH (немски градус) или използваш препарат без соли като Somat Classic, ще е необходимо да добавиш сол Somat отделно в съдомиялната си. Somat гланц ще осигури допълнителен блясък на чашите. Когато направиш това, проблемите с котления камък ще са в миналото.

Още в тази категория

  • Как да премахнеш миризмите в съдомиялната

    Накарай съдомиялната си да мирише свежо с тези ефективни почистващи и дезодориращи съвети и помощници.

  • Съвети за съдомиялната при твърда вода

    Открий как да се бориш с петната от вода и други признаци за твърда вода.

  • Как да заредиш съдомиялната за най-добри резултати

    Търсиш правилния начин за зареждане на съдомиялна? Направи го правилно с тези конкретни съвети за зареждане на съдомиялна.

  • Какво се случва в съдомиялната, когато затвориш вратата?

    Как работи съдомиялната и какво се случва вътре? Видеоклиповете от екшън камери ни позволяват да видим!

  • Как да почистиш най-мръсните съдове в съдомиялната

    Постигни изключително добри резултати с нашите съвети за предварително накисване, почистване и продукти за упорити петна.

  • Най-добрият препарат за съдомиялната ти машина

    Всичко за различните препарати за съдомиялни, как да ги използваш и къде да ги слагаш.

  • Защо препаратите без фосфати не са толкова вредни за околната среда?

    Препаратите за съдомиялна често се рекламират като „без фосфати“, но какво означава това?

  • При коя температура на съдомиялната консумацията е най-висока?

    Открий кога трябва да използваш висока температура и кога може да използваш еко програмата.

  • Най-устойчивият начин за миене ли е съдомиялната?

    Ето как съдомиялните пестят вода и енергия.

Прочети още

  • Запознай се с нашата инициатива #enjoytogether

  • Много голяма част от важните моменти в живота ни са или по време на приготвянето, или на споделянето на храната, защото чрез нея ние се сближаваме помежду си. Намерете интересни факти и идеи за това в нашите вдъхновяващи статии.

  • Намерете идеалната рецепта, с която да зарадвате любимите си хора на следващото събиране.