Справяне с котления камък – съвети за съдомиялната при твърда вода

Какво е твърда вода и защо разваля съдомиялната ти? Разясняваме причините за котлен камък и споделяме съветите си за противодействие на твърдата вода с правилните добавки за съдомиялна. Подсказка: животът с котлен камък не е толкова тежък!

Какво е котлен камък? Какво означава твърда вода?

Накратко, котленият камък е видимият резултат от твърдата вода. Ще го видиш, ако има бяло отлагане по чашите след съдомиялна, ако често има петна от вода по съдовете и ако има сиво или бяло натрупване около вратата на съдомиялната ти. Ако забележиш тези издайнически признаци, ще знаеш, че имаш твърда вода. Какво означава това? Ако живееш в район с твърда вода, водата, която е във водопровода, има високо съдържание на минерали, тъй като се е преминала през варовик и креда. Фините частици от магнезиев карбонат и калциев карбонат, филтрирани от тези скални слоеве, се задържат в обикновената питейна вода и по никакъв начин не са вредни за нас. Същото обаче не може да се каже за домакинските уреди, като например електрическата кана, пералната машина и съдомиялната – ако им позволиш да се натрупат до котлен камък. Ако не ти е известно дали имаш твърда вода… тогава вероятно нямаш, но може да провериш при местната администрация, която ще ти каже точното ниво на твърдост на водата за региона ти.

Как да предотвратя котления камък със соли за съдомиялна

Най-добрият начин за справяне с твърдата вода е на първо място предотвратяването на натрупването й до котлен камък. В зависимост от твърдостта на водата продуктите Somat предлагат различно ниво на защита от котлен камък. Препаратите за съдомиялна с мултиактивни формули вече съдържат соли за съдомиялна, което е достатъчно до определено ниво на твърдост на водата. Например Somat All in One, Somat All in One Extra, Somat GoldSomat Gold Gel и Somat All in One Gel. Те защитават твоята съдомиялна срещу натрупване на котлен камък и предотвратяват белите отлагания по чашите, както и петната от вода по съдовете, до 21° dH (немски градус).

Въпреки това, ако водата е по-твърда или използваш препарат без сол като Somat Classic, ще е необходимо отделно да добавиш сол. Въпреки че химическият й състав е натриев хлорид точно както на трапезната сол, не може да добавиш трапезна сол в съдомиялната си, тъй като фините зрънца може да увредят съдомиялната. Солта за съдомиялна омекотява водата, като привлича фините магнезиеви и калциеви частици и предотвратява отлагането им по съдове, чинии или части на съдомиялната. Тя е налична в голяма опаковка, която се изсипва в предназначеното отделение за омекотител, намиращо се на дъното на съдомиялната под долния рафт. Отделението може да изглежда малко, когато отвиеш капачката, но продължавай да сипваш – ще се изненадаш колко много сол може да побере. Не се притеснявай, ако отделението за омекотител е пълно с вода. Солта трябва да се смеси с вода и да се разтвори, за да подейства. Гледай видеото по-долу и виж как действа.

Как да премахнеш котления камък с препарат за котлен камък

Сега, след като знаеш как да предотвратиш натрупването на котлен камък в съдомиялната, се надяваме да не е необходимо отново да разрешаваш проблеми с твърдата вода. Освен ако, естествено, нямаш шкаф, пълен с чаши с това неприятно бяло отлагане и съдове с петна от вода. Добрите новини са, че те ще са блестящо чисти, когато следващия път ги измиеш с новите си мултиактивни таблетки/гел за съдомиялна или когато започнеш да добавяш сол за съдомиялна към машината си. Лошата новина е, че натрупванията от котлен камък в машината ти не са толкова лесни за премахване. Ако забележиш дебели, твърди слоеве от котлен камък в машината, използвай интензивен препарат за почистване на съдомиялни Somat, за да ги премахнеш и да предотвратиш повреда на съдомиялната. Добра идея е веднъж месечно да изпълняваш цикъл за интензивно измиване, за да се увериш, че твърдата вода не предизвиква щети по съдомиялната.

Още в тази категория

Прочети още