КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФОСФАТИТЕ И ЗАЩО ПРЕПАРАТИТЕ БЕЗ ТЯХ СА ПО-ЕКОЛОГИЧНИ?

Препаратите за съдомиялна често се рекламират като „без фосфати“ или на опаковката пише, че не съдържат фосфати. Повечето от нас осъзнават, че това вероятно е добре, но малко от нас се питат какво всъщност са фосфатите? Прочети още, за да разбереш.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФОСФАТИТЕ?

Фосфатите са естествената форма на химичния елемент фосфор, който е наличен в природата и се намира навсякъде около нас. Въпреки това неорганичният химикал фосфат не е идентичен с елемента фосфор. По-специфично, фосфатът е сол на фосфорната киселина. Неорганичните фосфатни скали се добиват, за да се извлича фосфор като растителен тор за земеделието. Той подсилва растежа на растението, деленето на клетките и фотосинтезата. Фосфатите се образуват, когато фосфорът се комбинира с други елементи и има други свойства. Различни фосфати се използват в потребителски продукти, като напр. паста за зъби, боя, препарати за пране и за съдомиялна.

 

ЗАЩО Е ИМАЛО ФОСФАТИ В ПРЕПАРАТИТЕ ЗА СЪДОМИЯЛНА?

До сравнително скоро около 5% от добивания фосфор по света се използваше като съставка в препаратите. В препаратите за съдомиялна фосфатите се използваха за свързването на калций и магнезий и отстраняването на други частици, което допринасяше за премахването им от мръсните съдове при миене. Те също омекотяват водата и предотвратяват натрупването на котлен камък в съдомиялната.

ВРЕДНИ ИЛИ ТОКСИЧНИ СА ФОСФАТИТЕ?

Тъй като фосфатите се намират навсякъде, включително в храната и телата ни, те не са токсични или вредни за хората. Всъщност, ако лекар открие недостиг на фосфати, той ще предпише добавки, за да се регулират нивата им. Същото важи и за природата: фосфатите са елементи, които подсилват растежа на растенията и по принцип нямат странични ефекти за растенията или животните. Ако фосфатите не са токсични или вредни за хората и природата, защо са забранени за използване в препарати за съдомиялна в повечето държави?

ЗАЩО СА ЗАБРАНЕНИ ФОСФАТИТЕ?

Фосфатите са забранени в САЩ и ЕС, както и в много други държави. Въпреки че не са токсични или вредни за хората, наличието им във водните пътища може да наруши баланса на водните форми на живот. Като тор фосфатите предизвикват бърз растеж на водораслите. Така нареченият бум на водораслите има отрицателен ефект върху други организми, живеещи във водата. Повечето станции за обработване на отпадни води не могат да отстранят напълно фосфатите от водата, използвана за битови нужди, затова част от нея неизбежно попада в природните водни пътища. Държавите, които са забранили фосфатите, се надяват да ограничат бума на водорасли и да предотвратят замърсяването на реки и езера с излишни хранителни елементи.

КАК РАБОТЯТ ПРЕПАРАТИТЕ БЕЗ ФОСФАТИ ЗА СЪДОМИЯЛНА?

Препаратите за съдомиялна Somat не съдържат фосфати съгласно регламентите на ЕС. Всички продукти са с нова формула, за да предоставят същите почистващи качества без фосфат като съставка. Клиентите в райони с мека вода вероятно не са забелязали промяна, а клиентите в райони с твърда вода може да е необходимо да използват повече соли за съдомиялна. При първото продуктово сравнение на таблетки за съдомиялна след забраняването на фосфатите в препаратите в ЕС. Най-големият институт за тестване на потребителски продукти Stiftung Warentest откри, че Somat Gold е победител в теста и се е представил най-добре сред другите продукти дори без наличието на фосфати.

Още в тази категория

Прочети още