Как да мия съдове

Познаваш ли чувството след приятно хапване съдовете да се натрупат и дори да не знаеш, откъде да започнеш? Има купища мръсни тигани, чинии, чаши и прибори, които просто искаш да изчезнат магически. Да знаеш как да измиеш съдовете правилно може да спести много време и намалява усилието. Затова създадохме малък наръчник за теб.

ОТ КАКВО СЕ НУЖДАЕШ?

Има няколко неща, които можеш да използваш, за да измиеш, изтъркаш и подсушиш съдовете, включително:

  • Препарат за миене на съдове
  • Гъби
  • Кърпи
  • Четки
  • Кухненско телче
  • Гумени ръкавици
  • Кухненски кърпи
  • Сушилник за съдове

Четките с найлонови косми често са най-добрата опция, тъй като обикновено приютяват по-малко бактерии. Внимавай, когато използваш домакинския тел със съдовете си. Може да помогне за бързото отстраняване на залепналата храна, но може и да надраска повърхностите на съдовете.

ПРЕДВАРИТЕЛНО СОРТИРАНЕ НА СЪДОВЕТЕ

Първото нещо, което трябва да направиш, е да сортираш съдовете в реда, по който ще ги миеш. Винаги започвай с най-малко замърсените съдове. Това ще задържи водата с препарат чиста по-дълго време. Това включва:

  • Стъклени чаши
  • Порцеланови чаши
  • Прибори за хранене

Следващата стъпка е да отстраниш петната и остатъците от храна от чиниите и купите. Силнозамърсените и мазни съдове, както и тенджерите и тиганите, трябва да се измиват накрая. Ако някои съдове имат залепнала храна или много загоряла мазнина, накисни ги, преди да ги измиеш, за да разтвориш замърсяването, храната и мазнината, така че да може да бъдат измити по-лесно. С препарата за съдове Pur накисването отнема само няколко минути и след това съдовете могат да се измият още по-лесно.

Ако е възможно, избърши храната от чиниите след използване и преди миене. Това не само ги прави по-лесни за миене и предотвратява залепването на храната, но и поддържа по-чиста сместа от препарат и вода.

ИЗБОРЪТ НА ПРАВИЛНИЯ ПРЕПАРАТ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ

Правилният препарат за миене на съдове може да е основната разлика, когато миеш съдовете си – както за чиниите и чашите, така и за ръцете ти. Pur Power Gel е създаден да разреши трудните проблеми при миенето на чинии, като едновременно се бори с нишесте, мазнина и загоряло. Той е мощна комбинация от силна, разтваряща мазнините мощ и двойна ензимна технология, които правят съдовете отново блестящи, без да е необходимо усилено търкане. Ако имаш суха или чувствителна кожа, използвай мек препарат за миене на съдове като Pur Balsam. С благоприятното си за кожата pH той се препоръчва от дерматолози.

ТОПЛА СРЕЩУ СТУДЕНА ВОДА

В повечето случаи използването на топла вода се препоръчва при миенето на съдове за справяне с мазнините и бактериите. Водата с препарат обикновено трябва да е поне 110°F (45°C) за получаване на оптимален резултат. Тази температура ще е неприятна за ръцете при миене, така че използвай ръкавици. Препаратът за съдове Pur е разработен с подобрена ензимна технология, така че той действа и при по-ниски температури, което води до по-нисък разход на енергия и природосъобразност. Сменяй водата, когато изстине и се замърси.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕРФЕКТНАТА ДОЗА ПРЕПАРАТ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ

Може би се чудиш колко препарат за съдове да използваш, когато миеш на ръка? Това често се определя от вида на препарат за съдове, който имаш. Може да използваш малка доза Pur Power Gel за нормално миене на съдове. Трябват ти само 3 мл препарат на 5 литра вода. За силнозамърсени съдове използвай 5 мл (една ч.л.) на 1 литър вода.

Когато използваш Pur Balsam или неконцентриран препарат за съдове, използвай 5 мл (1,5 ч.л.) препарат на 5 литра вода. Ако трябва да се справиш с особено мазен тиган или залепнала храна, може да използваш по-голяма доза от 5 мл на 1 литър вода.

ИЗПЛАКВАНЕ НА СЪДОВЕТЕ

След измиването на пет или шест съда препоръчваме да ги изплакнеш обилно с гореща вода. Горещата вода помага за отстраняването на останали замърсявания, мазнини, сапун и бактерии от съдовете. Също помага съдовете да изсъхват по-бързо и намалява петната. Водата трябва да е малко по-гореща от водата с препарат, за да получиш по-бързи резултати, но стайната температура има същия ефект.

СУШЕНЕ НА СЪДОВЕТЕ: ПОДСУШАВАНЕ С КЪРПА ИЛИ СУШЕНЕ В СУШИЛНИК?

Подсушаването с кърпа на съдовете означава, че може да ги прибереш веднага, но това може да отнема време. Сушенето в сушилник често е по-добър вариант, въпреки че може да е необходимо да чакаш по-дълго, преди да прибереш съдовете.

Когато съдовете изсъхнат, може да ги прибереш на обичайните им места.

ПОЧИСТВАНЕ НА МИВКАТА И ПОСОБИЯ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ

След като миенето на съдовете е приключило, измий мивката с препарат за съдове, за да отстраниш микробите, бактериите и замърсяванията, които може да са в мивката, по плотовете и върху печката. Също така ще трябва да се погрижиш за кухненските прибори. За да предпазиш кухненските кърпи, гъби и други инструменти от бактерии и микроби, ги подменяй редовно.

Спести време, когато миеш съдове и намали необходимите усилия, като следваш тези указания за миене на съдове стъпка по стъпка.

Прочети още

  • Как работи препаратът за миене на съдове?
  • Колко препарат за съдове да използвам?
  • Съвети за миене