Бактериите, микробите и микроорганизмите от храната и отпадъците замърсяват хладилника, плотовете, кухненските уреди, приборите, мивката, каналите и други. Като използваш тези съвети и препарат за съдове Pur, може да запазиш съдовете, приборите и повърхностите по-чисти.
Обикновено микробите се разпространяват чрез допир, но могат да се разпространят и чрез въздуха в зависимост от вида си. За да предотвратиш разпространението им в кухнята, има няколко лесни стъпки, които да предприемеш:
- Винаги мий ръцете си, преди да приготвяш храна.
- Използвай различни дъски за рязане на месни продукти и зеленчуци.
- Мий ръцете си веднага след докосване на коша за отпадъци.
- Мий ръцете си между стъпките при готвене като приготвяне на сурово месо и приготвяне на салата.
- Мий вилиците и лъжиците добре. Техните вдлъбнатини и извивки могат да приютят микроби и бактерии.
Микробите в кухненската мивка може да се разпространят и да заразят приборите за миене. Кърпата за съдове, гъбата, четката за миене, гумените ръкавици и дори кухненските кърпи са потенциална цел на микроби. За да ги предпазиш, следвай следните стъпки:
- За правилно почистване на гъбите между миене, можеш да ги накиснеш в разтвор с белина за 5 минути или (като алтернатива) в разтвор с оцет за 20 минути. След това ги изплакни добре и ги постави до мивката, за да изсъхнат.
- Мий четката редовно, за да я предпазиш от бактерии. За най-добри резултати избери четка с найлонови косми. Те не са толкова податливи на натрупване на бактерии.
- Гумените ръкавици не са скъпи за подмяна, но предпазването им от бактерии е важно. Отдели един чифт ръкавици за използване в кухнята (не ги смесвай с ръкавиците, които използваш за почистване на тоалетната).
- Изплаквай ръкавиците добре след всяка употреба. Имай предвид, че препаратът за съдове и горещата вода помагат за отстраняването на някои бактерии. Изсуши ръкавиците добре, преди да ги прибереш за съхранение. Всяка влага по тях може да помогне за растежа на бактериите.
- Пери и дезинфекцирай кухненските кърпи и кърпите за съдове редовно, дори ако не изглеждат мръсни. Пери при най-високата възможна температура за дезинфекциране.
Препаратът за миене на съдове Pur може също да се използва за почистване на кухнята. Можеш да почистиш изцяло кухненските повърхности като плотове, дъски за рязане, котлони и барплотове, с препарат за съдове и гореща вода. Всички тези повърхности трябва да се почистват редовно. За да убиеш бактериите и да намалиш шансовете от заразяване, след почистване повърхностите трябва да се дезинфекцират с безопасен дезинфектант или белина. Дъските за рязане (особено дървените) трябва да се подменят редовно, тъй като приютяват микроби.
Когато чистиш кухнята с препарат за съдове, не забравяй, че предметите, с които чистиш, също трябва да се почистят и подсушат след всяка употреба. Това включва парцалите и кофите. Измивай също така и пода, където виреят много микроби.