Миене на съдове при къмпингуване

Съдовете за многократна употреба са по-екологичният и евтин вариант, когато се наслаждаваш на природата, но в днешно време много хора използват чинии, чаши и прибори за еднократна употреба, защото не са сигурни как да мият съдовете си, докато къмпингуват. Ето някои полезни съвети и трикове за следващото къмпингуване.

ПОДГРЯВАНЕ, МИЕНЕ, ИЗПЛАКВАНЕ И СУШЕНЕ

Най-добрият начин за загряването на водата за миене на съдове е, като я поставиш в тигана или тенджерата, в която сте готвил/а, след като храната е била сервирана. Така водата ще се загрее, докато ядете и също се предотврати залепването на храна в съда. Когато приключиш с храненето, изсипи горещата вода в една от кофите заедно с малко препарат за миене на съдове. Във втората кофа може да сложиш и студена вода, която да използваш за изплакване на съдовете след измиването им.

ПРИБОРИ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ ПРИ КЪМПИНГУВАНЕ

Първото нещо, което трябва да обмислиш, е кои прибори да вземеш. Ще се нуждаеш от екологичен препарат за съдове, две кофи или големи купи и кухненски кърпи. Също така ще се нуждаеш от четка, гъба или парцал за съдове, за да измиваш мръсните съдове.

Като допълнение може вземеш гумени ръкавици, сушилник за съдове, гевгир и щипки, тъй като те допълнително ще улеснят процеса на миене. 

МИЕНЕ НА СЪДОВЕ ПРИ КЪМПИНГУВАНЕ: СТЪПКА ПО СТЪПКА

Имаш ли готовност да миеш съдове при къмпингуване? Ето какво трябва да знаеш.

  1. Премахни остатъците от съдовете.
  2. Загрей вода на туристически котлон или лагерен огън.
  3. Набави си две купи за миене (една с топла вода, една със студена вода).
  4. Изсипи препарата за миене на съдове в купата с топла вода.
  5. Измий съдовете в топлата вода, след това ги изплакни в студената.
  6. Подсуши съдовете, като използваш сушилник или кърпа за съдове.
  7. Излей водата далеч от лагера.

ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ИЗПОЛЗВАНАТА ВОДА

От съображения за безопасност изчакай водата да се охлади леко, преди да се опитваш да я изхвърлиш. Ако си в къмпинг, вероятно имаш достъп до зона за изхвърляне на отпадни води или мивка за вода от миене на съдове. Ако няма подходяща зона за изхвърляне на вода, отцеди течността и постави остатъците от храна да изгорят в лагерния огън. Мръсната вода от миенето на съдове трябва да се изхвърли на поне 70 метра от лагера.

Отиваш на къмпинг? Спести пари със съдове за многократна употреба. Миенето на съдове не е толкова трудно, колкото смяташ. Просто следвай тези стъпки, за да го направиш правилно.

Прочети още

  • Как работи препаратът за миене на съдове?
  • Почисти кухнята си с препарат за миене на съдове
  • Какво да правя срещу бактерии и микроби в кухнята