Skip to Content

Как работи препаратът за миене на съдове?

Препаратът за съдове измива съдовете и прави възможно повторното им използване отново и отново. Но как работи препаратът за миене на съдове? Науката зад този продукт ще те изуми.

КАК РАБОТИ ПРЕПАРАТЪТ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ: МОЛЕКУЛИ НА ПРЕПАРАТА

Има два вида молекули. Някои са хидрофилни, което означава, че се привличат от водата, докато други са хидрофобни, което означава, че водата ги отблъсква. Мазнината е създадена от хидрофобни молекули.

СТРУКТУРА НА ПРЕПАРАТА ЗА СЪДОВЕ

Когато двата вида молекули се комбинират, те създават молекула на препарат. Молекулата на препарат за миене на съдове има един хидрофилен край и един хидрофобен край. Първият е полярна структура, която се свързва с водата, докато миеш съдовете. Другият има неполярна структура, която се свързва с мазнините и маслата.

КАК РАБОТИ ПРЕПАРАТЪТ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ?

Когато поставиш мазен тиган в мивка, пълна със сапунена вода, мазнината или олиото в тигана не се разтваря автоматично във водата. Това е така, тъй като молекулите на мазнините са неполярни, докато тези на водата са полярни. Тогава как действа препаратът за миене на съдове? Той действа, като използва полярната и неполярната си структура, за да служи като мост или емулгатор.

Докато мазнините не се свързват по естествен начин с водата, сапунените молекули се преподреждат, когато са в контакт с мазнина. Ако в такъв момент можеше да видиш молекула на препарат, щеше да видиш как хидрофилната полярна страна на молекулата (онази, която обича вода) е насочена към водата. Хидрофобната част, която обича мазнини, е насочена към маслото. Тази част се свързва с мазнината, като я запечатва в молекулата и я издърпва от съда и така сапунената вода лесно може да се изплакне.

КАК РАБОТИ ПРЕПАРАТЪТ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ: ИЗМИВАНЕТО НА СЪДОВЕТЕ

Молекулите на препаратите за съдове отстраняват замърсявания, остатъци, микроби и мазнина от съдовете, така че да могат да бъдат измити. След изплакването на препарата за съдове с вода, съдовете са чисти и готови за повторна употреба.

За постигане на оптимални резултати, като допълнение е необходима вода (която може да разтваря много хранителни частици сама по себе си), както и разнасяне или търкане.

Питал/a ли си се как работи препаратът за миене на съдове? Благодарение на уникалните части на сапунената молекула, съдовете са чисти и обезмаслени след всяко миене на ръка.

Прочети още

  • Как да мия съдове
  • Колко препарат за съдове да използвам?
  • Съвети за миене