ЕКОЛОГИЧНО И ЧИСТО – ЗАЩО СЪДОМИЯЛНАТА Е ПО-УСТОЙЧИВИЯТ НАЧИН ЗА ИЗМИВАНЕ

Защо съдомиялната е по-добра за природата от миенето на съдове на ръка? Нека да поясним… Сравнихме екологичните предимства от използването на съдомиялна с измиването на ръка и обясняваме как различните програми на съдомиялната ти може да спестят вода, енергия или и двете.

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА СЪДОМИЯЛНА ПО-ЕКОЛОГИЧНО ЛИ Е ОТ ИЗМИВАНЕТО НА СЪДОВЕ НА РЪКА?

Всички знаем очевидните предимства на използването на съдомиялна. Отнема по малко време, по-хигиенично и ефективно е от миенето на ръка, освен това прави поддържането на чиста кухня по-лесно. Въпреки това какъв е екологичният отпечатък на съдомиялната?

Резултатите на независими проучвания са еднозначни: съдомиялната наистина е най-икономичният начин за миене. Генерално погледнато, тя използва по-малко вода и по-малко енергия дори когато включиш енергията, използвана за производството на самата съдомиялна.

По-новите машини са по-енергийноефективни от старите, пълноразмерните съдомиялни са по-икономични като цяло, но по-компактните модели са по-подходящи за малки домакинства заради избягване на пускането на полузаредена съдомиялна.

Това е в обобщение, но нека сега се задълбочим и открием как да намалим консумацията, да пестим вода и енергия, като използваме правилните програми.

КОЯ ПРОГРАМА НА СЪДОМИЯЛНАТА ИМА НАЙ-НИСКА КОНСУМАЦИЯ?

Очевидният отговор би бил еко програмата. Въпреки това, ако живееш в регион с недостиг на вода, е по-важно да пестиш вода. Ако живееш на място, където електричеството прекъсва, може би е по-добре да спестяваш енергия. Повечето производители настройват еко програмата да се изпълнява при по-ниска температура и да използва по-малко вода, но е препоръчително да погледнеш ръководството за употреба на съдомиялната, за да провериш потенциала за спестяване на вода и енергия на другите цикли като бързо измиване или водоспестяваща програма.

КАК ДА СПЕСТЯВАШ ЕНЕРГИЯ, КАТО ИЗПОЛЗВАШ СЪДОМИЯЛНАТА СИ

Увери се, че съдомиялната е възможно най-пълна, преди да я включиш. Прочети ръководството ни как да зареждаш съдомиялната, за да откриеш как да побереш максимален брой съдове, без да намаляваш измиващата мощ. Винаги пускай съдомиялната на най-ниската възможна температура. Естествено трябва да увеличиш температурата за особено замърсени съдове и е добра идея от време на време да пускаш програма с висока температура, за да почистваш машината и да убиваш бактериите, но за ежедневното миене на чинии и чаши дръж температурата ниска. Като допълнение спестявай енергия, като избереш изсушаване на стайна температура (ако е налично) или като прекратяваш цикъла преди етапа на сушене и оставяш съдовете да изсъхнат на въздух.

Както с всеки електрически уред изключвай режима на готовност, когато не го използваш. Може да намалиш натоварването на мрежата, като пускаш съдомиялната извън пиковите часове (например през нощта), когато електричеството е по-евтино и е по-вероятно да идва от местни енергопроизводители.

КАК ДА СПЕСТЯВАШ ВОДА, КАТО ИЗПОЛЗВАШ СЪДОМИЯЛНАТА СИ

Не изплаквай предварително съдовете в мивка или в съдомиялната. Изхвърляй остатъците от храна в кош за боклук, преди да заредиш съдовете, но не харчи вода за дейност, която ще се повтори в съдомиялната. Видеото Dishwasher Diaries по-долу обяснява защо предварителното изплакване не е необходимо.

Още в тази категория

  • Как да премахнеш миризмите в съдомиялната

    Накарай съдомиялната си да мирише свежо с тези ефективни почистващи и дезодориращи съвети и помощници.

  • Съвети за съдомиялната при твърда вода

    Открий как да се бориш с петната от вода и други признаци за твърда вода.

  • Как да заредиш съдомиялната за най-добри резултати

    Търсиш правилния начин за зареждане на съдомиялна? Направи го правилно с тези конкретни съвети за зареждане на съдомиялна.

  • Какво се случва в съдомиялната, когато затвориш вратата?

    Как работи съдомиялната и какво се случва вътре? Видеоклиповете от екшън камери ни позволяват да видим!

  • Как да почистиш най-мръсните съдове в съдомиялната

    Постигни изключително добри резултати с нашите съвети за предварително накисване, почистване и продукти за упорити петна.

  • Как да предпазиш чашите си от котления камък в съдомиялната

    Открий как да зареждаш съдомиялната, за да предпазиш деликатните чаши, и научи кои препарати и добавки трябва да използваш за оптимални, блестящи резултати.

  • Защо препаратите без фосфати не са толкова вредни за околната среда?

    Препаратите за съдомиялна често се рекламират като „без фосфати“, но какво означава това?

  • При коя температура на съдомиялната консумацията е най-висока?

    Открий кога трябва да използваш висока температура и кога може да използваш еко програмата.

  • Най-устойчивият начин за миене ли е съдомиялната?

    Ето как съдомиялните пестят вода и енергия.

Прочети още

  • Запознай се с нашата инициатива #enjoytogether

  • Много голяма част от важните моменти в живота ни са или по време на приготвянето, или на споделянето на храната, защото чрез нея ние се сближаваме помежду си. Намерете интересни факти и идеи за това в нашите вдъхновяващи статии.

  • Намерете идеалната рецепта, с която да зарадвате любимите си хора на следващото събиране.