Skip to Content

Съвети за миене

Когато трябва да миеш съдове на ръка, няколко съвета ще ти помогнат да ги измиеш по-бързо и ефикасно.

СЪВЕТИ ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ НА РЪКА: ТЕМПЕРАТУРА НА ВОДАТА

За повечето съдове най-добра е горещата вода. Тя помага за отстраняването на някои бактерии и се справя с мазнините. Водата обикновено трябва да е над 45°C (110°F), но не е нужно да ползваш термометър всеки път, когато миеш чаша. Напълни мивката с вода, която е толкова гореща, че голите ти ръце да не могат да престоят в нея твърде дълго. В повечето случаи голата кожа не може дълго да търпи вода над 45°C (110°F). За да направиш процеса по-лесен, носи ръкавици, когато миеш съдове. Гумените ръкавици предпазват ръцете и правят процеса по-търпим.

Температурата на водата е също толкова важна и при изплакване. По-високата температура на водата помага за отстраняването на останал препарат за съдове и някои бактерии, ускорява процеса на сушене (на стайна температура върху сушилник) и намалява петната.

Въпреки препоръката ни да миете с гореща вода, Pur е разработен да е ефикасен и при ниски температури, като стайна температура. Със специалната си ензимна технология, той отстранява замърсяванията и мазнините, пестейки енергия.

ОТСТРАНЯВАНЕ НА МАЗНИНИТЕ И ЗАЛЕПНАЛАТА ХРАНА

Препарати за съдове като Pur имат полярни (обичащи водата) и неполярни (обичащи мазнините) частици, които помагат за извличането на мазнините и ефективно ги премахват от съдовете. Въпреки това, ако имаш работа с много мазнина или залепнала храна, най-добрият вариант не е да започнеш с търкането. Всъщност е по-добре да накиснеш съдовете в смес от топла вода и няколко капки препарат за съдове Pur. Само след няколко минути залепналата храна и мазнините лесно ще се отмият от съда.

КАК ДА СПЕСТЯВАШ ВОДА

Най-добрите начини да спестиш вода при миенето на съдове на ръка са:

  • Избягвай сменянето на водата, когато пяната изчезне. Препаратът за съдове може да е ефективен и наличен, дори ако вече няма балончета.
  • Преди да поставиш съдовете в мивката, избърши възможно най-много от останалата по тях храна с кухненска хартия. Това ще намали замърсяването и остатъците във водата.
  • Измий пет или шест чинии, преди да изплакнеш. Водата не трябва да тече, както и не трябва да изплакваш съда веднага, след като го измиеш.
  • Избягвай миенето на чинии една по една под течаща вода. Напълни мивката или ваничка за съдове, за да спестиш вода.

СТЪПКИ ЗА ИЗМИВАНЕ НА СЪДОВЕ

Чудиш се как да миеш съдовете? Ето някои стъпки за миене на съдове, които да направят процеса по-лесен.

  1. Напълни мивката или ваничката с гореща вода.
  2. Добави няколко капки препарат за миене на съдове Pur в горещата вода. Правилната доза зависи от вида препарат за съдове, който използваш.
  3. Избърши останалата храна от съдовете преди миене.
  4. Първо измий стъклените съдове, чиниите и приборите. Остави най-замърсените съдове, тенджерите и тиганите за последно.
  5. Изплакни препарата за съдове добре от всеки съд.
  6. Остави да се сушат върху сушилник или подсуши на ръка.
  7. Пери и измивай кухненските кърпи, четките или парцалите, които използваш, за да се увериш, че са чисти при следващото ползване.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА СУШИЛНИК

Може да се изкушаваш да използваш кърпа за подсушаване на всички съдове, но това невинаги е най-добрият вариант. Подсушаването с кърпа може да отнеме време и усилия в зависимост от количеството съдове. Сушенето със сушилник често е по-добър вариант, тъй като съдовете изсъхват изцяло сами, преди да ги прибереш.

Имай предвид, че водата от съдовете ще се стича върху плота под сушилника. Ако сушилникът няма гумено или пластмасово дъно за улавяне на водата, постави плоска тава под него.

Почисти съдовете си бързо и ефективно с тези съвети за миене на съдове.

Прочети още

  • Как да мия съдове
  • Как работи препаратът за миене на съдове?
  • Колко препарат за съдове да използвам?