Skip to Content

Какво да правя срещу бактерии и микроби в кухнята

Бактериите, микробите и микроорганизмите от храната и отпадъците замърсяват хладилника, плотовете, кухненските уреди, приборите, мивката, каналите и други. Като използваш тези съвети и препарат за съдове Pur, може да запазиш съдовете, приборите и повърхностите по-чисти.

КАК СЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ МИКРОБИТЕ?

Обикновено микробите се разпространяват чрез допир, но могат да се разпространят и чрез въздуха в зависимост от вида си. За да предотвратиш разпространението им в кухнята, има няколко лесни стъпки, които да предприемеш:

  • Винаги мий ръцете си, преди да приготвяш храна.
  • Използвай различни дъски за рязане на месни продукти и зеленчуци.
  • Мий ръцете си веднага след докосване на коша за отпадъци.
  • Мий ръцете си между стъпките при готвене като приготвяне на сурово месо и приготвяне на салата.
  • Мий вилиците и лъжиците добре. Техните вдлъбнатини и извивки могат да приютят микроби и бактерии.

ПРЕДПАЗВАНЕ НА КУХНЕНСКИТЕ КЪРПИ, ГЪБИ И ДРУГИ ИНСТРУМЕНТИ ОТ БАКТЕРИИ И МИКРОБИ

Микробите в кухненската мивка може да се разпространят и да заразят приборите за миене. Кърпата за съдове, гъбата, четката за миене, гумените ръкавици и дори кухненските кърпи са потенциална цел на микроби. За да ги предпазиш, следвай следните стъпки:

  • За правилно почистване на гъбите между миене, можеш да ги накиснеш в разтвор с белина за 5 минути или (като алтернатива) в разтвор с оцет за 20 минути. След това ги изплакни добре и ги постави до мивката, за да изсъхнат.
  • Мий четката редовно, за да я предпазиш от бактерии. За най-добри резултати избери четка с найлонови косми. Те не са толкова податливи на натрупване на бактерии.
  • Гумените ръкавици не са скъпи за подмяна, но предпазването им от бактерии е важно. Отдели един чифт ръкавици за използване в кухнята (не ги смесвай с ръкавиците, които използваш за почистване на тоалетната).
  • Изплаквай ръкавиците добре след всяка употреба. Имай предвид, че препаратът за съдове и горещата вода помагат за отстраняването на някои бактерии. Изсуши ръкавиците добре, преди да ги прибереш за съхранение. Всяка влага по тях може да помогне за растежа на бактериите.
  • Пери и дезинфекцирай кухненските кърпи и кърпите за съдове редовно, дори ако не изглеждат мръсни. Пери при най-високата възможна температура за дезинфекциране.

ПОЧИСТВАНЕ НА КУХНЯТА С ПРЕПАРАТ ЗА СЪДОВЕ

Препаратът за миене на съдове Pur може също да се използва за почистване на кухнята. Можеш да почистиш изцяло кухненските повърхности като плотове, дъски за рязане, котлони и барплотове, с препарат за съдове и гореща вода. Всички тези повърхности трябва да се почистват редовно. За да убиеш бактериите и да намалиш шансовете от заразяване, след почистване повърхностите трябва да се дезинфекцират с безопасен дезинфектант или белина. Дъските за рязане (особено дървените) трябва да се подменят редовно, тъй като приютяват микроби.

Когато чистиш кухнята с препарат за съдове, не забравяй, че предметите, с които чистиш, също трябва да се почистят и подсушат след всяка употреба. Това включва парцалите и кофите. Измивай също така и пода, където виреят много микроби.

Прочети още

  • Миене на съдове при къмпингуване
  • Можеш ли да използваш препарат за миене на съдове за измиване на автомобил?
  • Почисти кухнята си с препарат за миене на съдове