Съставки
Порции: 4
- 2 патладжана
- 400 г моркови
- 250 г нахут (от консерва, изцеден)
- 2 скилидки чесън
- 2 лимона
- 10 г мента
- 50 г червени боровинки (изсушени)
- 30 г тиквени семки
- 5 с.л. тахан
- 1 с.л. кисело мляко (3,8%)
- 2 стръка мащерка
- 2 ч.л. кимион
- 50 мл вода
- 5 с.л. зехтин
- сол
- пипер
- зеленчукови пръчици за гарниране
Прибори: фурна, дъска за рязане, нож, белачка за зеленчуци, ренде, малък тиган, лъжица за готвене, голяма купа, кухненски робот
Загрей фурната до 200°C/390°F. Разрежи патладжаните по дължина, направи напречни разрези и поръси с малко зехтин. Печи прибл. 30 – 40 мин до омекване. Остави да изстинат.
За морковената салата накълцай ментата на дребно. Обели и настържи морковите.
Изпечи тиквените семки.
Разбъркай настърганите моркови с накълцаната мента, изпечените тиквени семки, червените боровинки, половината кимион, малко лимонов сок и малко зехтин. Подправи със сол и пипер и остави за 10 – 20 мин.
За хумуса смели нахута до пюре заедно с обеления чесън, тахана, зехтина, водата, малко лимонов сок, останалия кимион, сол и пипер. Пресипи в купа.
За баба гануша извади омекналата месеста част на патладжана и накълцай на дребно. Пресипи в голяма купа. Увери се, че патладжанът е изстинал, преди да работиш с него.
Накълцай на дребно листата от мащерка и чесъна. Добави ги към нарязания патладжан заедно с малко тахан, кисело мляко и лимонов сок. Разбъркай до получаването на еднородна смес. Подправи със сол и пипер. Наслади се на платото с мезета заедно с пръчиците зеленчуци!
След като приключите с Вашия момент #enjoytogether, няма нужда да се притеснявате за мръсните съдове.
Somat отстранява дори и най-упоритото замърсяване, като мазнина и загорели продукти, така че съдовете Ви ще лесно ще бъдат идеално почистени.