Съставки
Порции: 12
- 120 г натурален шоколад
- 120 г масло
- 5 яйца (разделени)
- 60 мл мляко
- 350 г захар (разделена)
- 100 г универсално брашно
- 1/4 ч.л. сол
- 500 г крема сирене
- 125 г заквасена сметана
- 1 ч.л. екстракт от ванилия
- екстракт от ванилия
- брашно за поръсване
- пресни малини за гарниране
- 100 мл бита сметана (по желание)
- 1 с.л. пудра захар (по желание)
Прибори: фурна, малък тиган, миксер, форма за торта, шпатула, голяма купа, тел за разбиване, нож
Загрей фурната до 180°C/350°F. В малък тиган разтопи маслото и шоколада на умерен огън. Остави настрана. Разбий няколко яйца, млякото и част от захарта с миксера. Добави сместа от разтопените масло и шоколад и разбий до хомогенна смес. Добави брашно и сол и разбий.
Намасли форма за торта с малко масло и я поръси с брашно, ако е необходимо. Добави тестото за брауни и изглади повърхността. Печи в предварително загрята фурна при 180°C/350°F за ок. 25 мин.
Междувременно добави крема сиренето, останалата захар, останалите яйца, заквасената сметана и екстракта от ванилия в голяма купа. Разбий до хомогенна смес.
Извади формата за торта от фурната и намали температурата до 160°C/320°F. Напълнете кремообразната смес във формата за торта и изглади повърхността. Върни във фурната и печи за прибл. 50 – 55 мин до слягане на пълнежа.
Извади тортата от фурната. Остави да изстине, преди да минеш с малък, остър нож по ръба на формата. Отвори формата и свали страните. Когато тортата изстине, я пренеси в хладилник и я остави да се охлажда поне 4 часа, а за най-добър резултат я остави да престои една нощ.
Разбий сметаната и пудрата захар до хомогенна смес. Нанеси тънък слой бита сметана върху тортата и я поднеси гарнирана с пресни малини.
След като приключите с Вашия момент #enjoytogether, няма нужда да се притеснявате за мръсните съдове.
Somat отстранява дори и най-упоритото замърсяване, като мазнина и загорели продукти, така че съдовете Ви ще лесно ще бъдат идеално почистени.