Съставки
Порции: 4
- 200 г брашно от спелта (тип 1050)
- 1 с.л. зехтин
- 100 мл вода (хладка)
- 2 бр. домат
- 10 г магданоз (разделен)
- 400 г подправено агнешко
- 4 с.л. доматена паста
- 2 с.л. чесново масло
- 1/4 ч.л. сушен див чесън
- 1 ч.л. натрошено чили
- 1/2 ч.л. кимион
- 1 лимон (сок) за гарниране
- 1/2 ч.л. сумак за гарниране
- брашно от спелта за поръсване
- сол
- пипер
Прибори: фурна, сито, голяма купа, плоска тава или тава за пица, кухненска хартия, дъска за рязане, нож, огнеупорна купа, кухненска хартия, точилка
Загрей фурната до най-висока степен (230°C – 300°C/450°F – 475°F) и постави тавата за пица или плоската тава да се затопли. В голяма купа пресей брашното от спелта заедно със солта и постепенно добавяй хладка вода и зехтин. Меси тестото добре за ок. 5 мин, докато стане меко и еластично.
Раздели тестото на топки с размер на топка за тенис, покрий с навлажнена кухненска хартия и остави да почива 10 мин.
Постави доматите в огнеупорна купа и ги залей с гореща вода. Остави за ок. 30 сек, след което ги охлади бързо в ледена баня, преди да ги обелиш.
Накълцай магданоза на дребно. Остави половината от магданоза за гарниране. В голяма купа смеси подправеното агнешко, нарязаните на кубчета домати, половината накълцан магданоз, доматената паста, изсушения див чесън, чесновото масло, натрошеното чили и кимиона. Подправи със сол и пипер.
Върху добре набрашнена повърхност разточи топчетата тесто до дебелина 1/2 или 1/4 см. Пренеси върху кухненската хартия.
Разстели сместа с агнешко върху тестото и натисни леко с върха на пръстите. Пренеси „пицата“ с кухненската хартия във фурната, като внимателно я поставиш върху нагорещената плоска тава. Печи за прибл. 5 – 8 мин или докато набъбне леко и покафенее по краищата. Повтори до изчерпване на сместа и заливката.
Поръси с магданоз. По желание може да добавиш лимонов сок и сумак на вкус. Завий тестото и приятен апетит!
След като приключите с Вашия момент #enjoytogether, няма нужда да се притеснявате за мръсните съдове.
Somat отстранява дори и най-упоритото замърсяване, като мазнина и загорели продукти, така че съдовете Ви ще лесно ще бъдат идеално почистени.