Somat Logo

Патладжан с Пармезан

Съставки
Порции: 8

  • 3 патладжана 
  • 1 глава лук (бял) 
  • 1 скилидка чесън 
  • 1 с.л. розмарин 
  • 6 с.л. босилек 
  • 2 ч.л. риган (изсушен)
  • 2 ч.л. мащерка (изсушена)
  • 1 с.л. доматена паста 
  • 750 гр. домати от консерва (на кубчета) 
  • 500 гр. моцарела 
  • 100 гр. Пармезан (настъргано) 
  • зехтин

Необходими съдове и прибори:  дъска за рязане, нож, голяма касерола, тиган, тава за печене, фурна

Нарежете на ситно лука и счукайте чесъна. Нарежете на едро босилек и розмарин. Заделете нужното количество риган и мащерка. Нарежете патладжана по дължина.

В голяма касерола, загрейте малко зехтин и задушете лука и чесъна на среден огън за около 5 – 7 мин. до докато станат прозрачни. Добавете доматената паста и продължете да задушавате още 1 – 2 мин.

Добавете доматите в касеролата и оставете да къкри.

Добавете сол, черен пипер, риган, мащерка и розмарин към доматения сос. Оставете да къкри около 10 – 15 мин.

В тиган, загрейте малко зехтин на среден огън. Задушете патладжан за около 2 – 3 мин. от всяка страна. Заделете настрана.

Нарежете моцарелата на резени с дебелина, колкото патладжана.

В тава за печене, наредете два реда патладжан, моцарела и доматен сос.

Загрейте предварително фурната на 180°C. Поръсете ястието с босилек и Пармезан. Поставете във фурната и печете около 20 – 25 мин. до тъмно златисто. Гарнирайте с пресни листа от босилек и консумирайте, докато е топло!

Притеснявате се от бъркотията? Недейте!

След като приключите с Вашия момент #enjoytogether, няма нужда да се притеснявате за мръсните съдове. 

Somat отстранява дори и най-упоритото замърсяване, като мазнина и загорели продукти, така че съдовете Ви ще лесно ще бъдат идеално почистени.