Somat Logo

Класическа мусака с патладжан

Съставки
Порции: 8

  • 3 патладжана
  • 1 глава лук
  • скилидки чесън
  • 500 гр.  картофи
  • 500 гр. агнешка кайма
  • 5 с.л. доматена паста
  • 800 гр. домати от консерва (цели, белени)
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 клонка розмарин
  • ½ ч.л. канела
  • 3 с.л. масло
  • 5 с.л. брашно
  • 750 мл. мляко
  • 1 яйце
  • 100 гр. Пармезан
  • 100 гр. индийско орехче
  • 100 гр. сол
  • 100 гр. черен пипер
  • 100 гр. олио за пържене
  • 100 гр. олио за намазване

Необходими съдове и прибори:  хартиени кухненски кърпи, дъска за рязане, нож, голяма тенджера, тиган, фурна, голяма касерола, тел за разбиване, тава за печене

Нарежете патладжана на филийки с приблизителна дебелина 1 см, нарежете на ситно лука и счукайте чесъна. Осолете резените патладжан от двете страни, подредете ги един до друг върху хартиените кухненски кърпи и ги оставете да престоят прибл. 20 мин. През това време, измийте картофите, като ги изтъркате добре и ги сварете заедно с кората в продължение на около 15 мин. на среден огън, след което ги заделете настрана.

Подгрейте олиото в тенджера на среден огън, добавете агнешката кайма и я задушете за около 3 мин. докато придобие кафеникав оттенък, след това добавете нарязания лук и чесън. Добавете доматената паста и доматите от консерва. Разбъркайте за да смесите добре продуктите и овкусете със сол, кимион, розмарин, и канела. Сложете котлона на слаб огън и оставете да къкри приблизително 50 мин.

Загрейте предварително фурната на 200°C. През това време, подсушете патладжаните с кухненската хартия. Подгрейте олиото в тиган на среден огън и изпържете патладжана до златисто от двете страни. Извадете изпържения патладжан и поставете парчетата върху покрита с кухненска хартия чиния за да се отцедят.

За да приготвите сос бешамел, разтопете маслото в касерола на среден огън. Пресейте брашното и го добавете към маслото, като бъркате непрекъснато до получаване на паста. След като започнат да се образуват мехурчета, намалете котлона до слаб огън и добавете постепенно млякото, като разбивате с тел. Разбийте добре с телта докато сосът стане гладък, след което оставете да къкри приблизително 3-4 мин., докато се сгъсти. Свалете от котлона и добавете яйцата, като разбивате с телта. Подправете с индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.

Намажете с мазнина голяма тава за печене. Нарежете картофите на дебели кръгчета, разпределете ги на равномерен слой на дъното на тавата и ги осолете леко. Покрийте ги с ред патладжани и ред месен сос, поръсете сирене и покрийте със сос бешамел. Печете муската на предварително загрята до 200°C фурна приблизително 45 мин или докато горния слой хване коричка и се появят кафяви петънца. Извадете от фурната и оставете да се охлади малко, преди да нарежете. Добър апетит!

Притеснявате се от бъркотията? Недейте!

След като приключите с Вашия момент #enjoytogether, няма нужда да се притеснявате за мръсните съдове. 

Somat отстранява дори и най-упоритото замърсяване, като мазнина и загорели продукти, така че съдовете Ви ще лесно ще бъдат идеално почистени.