КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФОСФАТИТЕ И ЗАЩО ПРЕПАРАТИТЕ БЕЗ ТЯХ СА ПО-ЕКОЛОГИЧНИ?

Препаратите за съдомиялна често се рекламират като „без фосфати“ или на опаковката пише, че не съдържат фосфати. Повечето от нас осъзнават, че това вероятно е добре, но малко от нас се питат какво всъщност са фосфатите? Прочети още, за да разбереш.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФОСФАТИТЕ?

Фосфатите са естествената форма на химичния елемент фосфор, който е наличен в природата и се намира навсякъде около нас. Въпреки това неорганичният химикал фосфат не е идентичен с елемента фосфор. По-специфично, фосфатът е сол на фосфорната киселина. Неорганичните фосфатни скали се добиват, за да се извлича фосфор като растителен тор за земеделието. Той подсилва растежа на растението, деленето на клетките и фотосинтезата. Фосфатите се образуват, когато фосфорът се комбинира с други елементи и има други свойства. Различни фосфати се използват в потребителски продукти, като напр. паста за зъби, боя, препарати за пране и за съдомиялна.

 

ЗАЩО Е ИМАЛО ФОСФАТИ В ПРЕПАРАТИТЕ ЗА СЪДОМИЯЛНА?

До сравнително скоро около 5% от добивания фосфор по света се използваше като съставка в препаратите. В препаратите за съдомиялна фосфатите се използваха за свързването на калций и магнезий и отстраняването на други частици, което допринасяше за премахването им от мръсните съдове при миене. Те също омекотяват водата и предотвратяват натрупването на котлен камък в съдомиялната.

ВРЕДНИ ИЛИ ТОКСИЧНИ СА ФОСФАТИТЕ?

Тъй като фосфатите се намират навсякъде, включително в храната и телата ни, те не са токсични или вредни за хората. Всъщност, ако лекар открие недостиг на фосфати, той ще предпише добавки, за да се регулират нивата им. Същото важи и за природата: фосфатите са елементи, които подсилват растежа на растенията и по принцип нямат странични ефекти за растенията или животните. Ако фосфатите не са токсични или вредни за хората и природата, защо са забранени за използване в препарати за съдомиялна в повечето държави?

ЗАЩО СА ЗАБРАНЕНИ ФОСФАТИТЕ?

Фосфатите са забранени в САЩ и ЕС, както и в много други държави. Въпреки че не са токсични или вредни за хората, наличието им във водните пътища може да наруши баланса на водните форми на живот. Като тор фосфатите предизвикват бърз растеж на водораслите. Така нареченият бум на водораслите има отрицателен ефект върху други организми, живеещи във водата. Повечето станции за обработване на отпадни води не могат да отстранят напълно фосфатите от водата, използвана за битови нужди, затова част от нея неизбежно попада в природните водни пътища. Държавите, които са забранили фосфатите, се надяват да ограничат бума на водорасли и да предотвратят замърсяването на реки и езера с излишни хранителни елементи.

КАК РАБОТЯТ ПРЕПАРАТИТЕ БЕЗ ФОСФАТИ ЗА СЪДОМИЯЛНА?

Препаратите за съдомиялна Somat не съдържат фосфати съгласно регламентите на ЕС. Всички продукти са с нова формула, за да предоставят същите почистващи качества без фосфат като съставка. Клиентите в райони с мека вода вероятно не са забелязали промяна, а клиентите в райони с твърда вода може да е необходимо да използват повече соли за съдомиялна. При първото продуктово сравнение на таблетки за съдомиялна след забраняването на фосфатите в препаратите в ЕС. Най-големият институт за тестване на потребителски продукти Stiftung Warentest откри, че Somat Gold е победител в теста и се е представил най-добре сред другите продукти дори без наличието на фосфати.

Още в тази категория

  • Как да премахнеш миризмите в съдомиялната

    Накарай съдомиялната си да мирише свежо с тези ефективни почистващи и дезодориращи съвети и помощници.

  • Съвети за съдомиялната при твърда вода

    Открий как да се бориш с петната от вода и други признаци за твърда вода.

  • Как да заредиш съдомиялната за най-добри резултати

    Търсиш правилния начин за зареждане на съдомиялна? Направи го правилно с тези конкретни съвети за зареждане на съдомиялна.

  • Какво се случва в съдомиялната, когато затвориш вратата?

    Как работи съдомиялната и какво се случва вътре? Видеоклиповете от екшън камери ни позволяват да видим!

  • Как да почистиш най-мръсните съдове в съдомиялната

    Постигни изключително добри резултати с нашите съвети за предварително накисване, почистване и продукти за упорити петна.

  • Как да предпазиш чашите си от котления камък в съдомиялната

    Открий как да зареждаш съдомиялната, за да предпазиш деликатните чаши, и научи кои препарати и добавки трябва да използваш за оптимални, блестящи резултати.

  • Най-добрият препарат за съдомиялната ти машина

    Всичко за различните препарати за съдомиялни, как да ги използваш и къде да ги слагаш.

  • При коя температура на съдомиялната консумацията е най-висока?

    Открий кога трябва да използваш висока температура и кога може да използваш еко програмата.

  • Най-устойчивият начин за миене ли е съдомиялната?

    Ето как съдомиялните пестят вода и енергия.

Прочети още

  • Запознай се с нашата инициатива #enjoytogether

  • Много голяма част от важните моменти в живота ни са или по време на приготвянето, или на споделянето на храната, защото чрез нея ние се сближаваме помежду си. Намерете интересни факти и идеи за това в нашите вдъхновяващи статии.

  • Намерете идеалната рецепта, с която да зарадвате любимите си хора на следващото събиране.